Vanaf je 18e levensjaar dien je in Nederland je eigen zorgverzekering in orde te maken. Dit kan best een lastige stap zijn doordat je niet zo goed weet hoe het werkt, waar je je nou precies voor moet verzekeren en hoe je dit het beste in orde kunt maken. Vandaar dat we deze onderdelen in deze tekst gaan we bespreken zodat je precies weet hoe je jouw zorgverzekering op een efficiënte manier kunt afsluiten?

 

Het verschil tussen een basis- en een aanvullen verzekering

Wanneer je voor het eerst een zorgverzekering gaat afsluiten weet je waarschijnlijk nog niet het verschil tussen de basis- en zorgverzekering. Toch is het wel belangrijk om deze verschillen te weten. Zo is de basisverzekering vaak de goedkoopste optie, en ben je hiermee verzekerd voor essentiële medische hulp. Hierbij kun je denken aan een ziekenhuisopname, huisartsbezoek of medicijnen. Wanneer je van jezelf weet dat je vrijwel nooit extra zorg nodig hebt, kan het effectief zijn om enkel voor een basisverzekering te gaan. Daarnaast biedt een aanvullende verzekering extra dekkingen op het gebied van medische zorg. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan de fysiotherapeut, tandheelkunde, brillen of lenzen, huisbehandelingen en ga zo maar door. Een aanvullende verzekering kun je dan ook compleet personaliseren naar jouw behoeften.

 

Hoe kom ik tot de verzekering die bij me past?

Doordat er best veel opties zijn waarmee jij je basisverzekering kunt aanpassen, kan het soms erg lastig zijn om hier een goede keuze in te maken. Zo wordt het altijd aangeraden om naar je eigen situatie te kijken. Je kent jezelf waarschijnlijk beter als een ander, waardoor je deze aanvullingen het beste zelf in orde kunt maken. Natuurlijk kun je wel hulp aan je ouders vragen wanneer je er niet uitkomt. Het is belangrijk om te kijken naar jouw zorggeschiedenis. Aan de hand van deze informatie kun je namelijk nagaan of de kans op dat je extra zorg nodig hebt groot is, en welke zorg dit dan is. Met deze methode kun je erg efficiënt je zorgverzekering afsluiten naar jouw behoeftes. 

 

Het eigen risico

Bij het afsluiten van je zorgverzekering krijg je ook te maken met het welbekende eigen risico. Het eigen risico is het bedrag dat je moet betalen voordat je zorgverzekering je zorg gaat aanvullen. Hoe hoger jij je eigen risico dus instelt, des te lager je maandelijkse premie zal worden. Denk hier wel goed over na en zet je eigen risico niet zomaar op z’n hoogst.